DTM

DTM: Za aplikování týmové režie hrozí až vyloučení ze šampionátu

Společnost ITR, která DTM zaštiťuje, dělá po kontroverzním finále na Norisringu velké zásahy do pravidel. Budou padat totiž velmi bolestivé tresty za aplikování týmové režie. Novinka bude platit jak v německém šampionátu cestovních vozů, tak i v DTM Trophy.


Závěrečný závod sezony na Norisringu. V čele je prozatímní lídr tabulky Liam Lawson ve Ferrari 488 GT3. Za ním jede Kelvin van der Linde, který dělá v první zatáčce úplně tu samou chybu jako o den dříve, avšak s fatálními následky pro Lawsona, jehož vůz byl po kontaktu poškozen. Do vedení se tak dostává mercedes Lucase Auera. Tým však aplikuje týmovou režii a nařídí Rakušanovi, aby pustil Maximilana Götze před sebe, který díky nehodě Lawsona a poslušenému Auerovi získal titul mistra světa.

Právě tato událost rozpoutala mezi fanoušky velké nevole a mnoho nadšenců do DTM bylo tak znechuceno, že na sociálních sítích psali o tom, jak DTM přestanou sledovat a radši dají přednost jiným závodním sériím.

Nicméně i Gerhard Berger stál na straně fanoušků: „S takovýmito umělými přesuny mé sportovní srdce nesouhlasí. Když jezdec ze své vlastní iniciativy rozhodne pro dobro týmu, pak je to v pořádku. Ale má to také své meze. Je absolutně neakceptovatelné, když týmy nebo jezdci dostanou příkaz vzdát se pozice ve prospěch někoho jiného.”

Týmová režie byla dokonce už jednou zakázaná, a to v roce 2020 a při aplikování hrozila pokuta až 250 000 €. Ovšem pro sezonu 2021 bylo toto pravidlo zrušeno z důvodu nových pravidel GT3, která měla upřednostňovat soukromé týmy nad výrobci.

Po roční pauze se tak toto pravidlo vrací zpět. Od nadcházejícího ročníku nesmí kdokoliv z týmu nařídit svým pilotům, aby se navzájem pustili, jinak bude hrozit až vyloučení ze šampionátu!

Redakce

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago