Formule

Formule 2 v Saudské Arábii: Prema vyhrává týmový šampionát

Tento víkend šampionát formule 2 zavítal na nově postavený okruh Džidda v Saudské Arábii. Kromě několika červených vlajek a nového vítěze závodu, Oscar Piastri prodloužil své vedení šampionátu a do posledního víkendu sezóny míří s 51.5 bodovým náskokem na druhého Roberta Shwartzmana.


Po dvouměsíční pauze se formule 2 vrátila se čtyřmi novými piloty. Oba piloti MP Motorsportu (Lirim Zendeli a Richard Vershoor) byli nahrazeni Clementem Novalakem a Jackem Doohanem. Matteo Nannini u Camposu byl nahrazen Olli Caldwellem a Jack Aitken u HWA Racelab Loganem Sargeantem.

Marcus Armstrong startoval do prvního sprintového závodu ze druhého místa. Hned v prvním kole se dostal do vedení závodu, které se mu podařilo udržet celých 20 kol. V tom mu také pomohlo několik žlutých vlajek. Ve druhém závodě se ale bohužel srazil s Clementem Novalakem, závod tedy nedokončil.

Liam Lawson se v prvním závodě dostal na druhé místo po startu z prvního. Ve druhém závodě, v úplném konci, chytil smyk a srazil bariéru, závod tedy nedokončil. Ve třetím závodě získal jeden bod.

Oscar Piastri si již v pátek vybojoval pole position, tudíž do nedělního startoval jako první. V sobotu zvítězil ve druhém sprintovém závodě a v neděli zvítězil v hlavním závodě, stává se tak druhým pilotem F2, kterému se povedlo získat dvě výhry během jednoho víkendu. Prvním byl Jüri Vips v Baku.

Ralph Boschung měl skvělou kvalifikaci a do hlavního závodu startoval ze třetího místa. Pozici si udržel a poprvé se tak ve formuli 2 postavil na stupně vítězů.

Robert Shwartzman se během závodního víkendu postavil na stupně vítězů rovnou dvakrát, čímž výrazně pomohl týmu Prema k výhře týmového šampionátu. V šampionátu je sice na druhém místě, ale mezi ním a Piastrim je 51.5 bodů. Maximální počet bodů, které pilot F2 může během jednoho závodního víkendu získat, je 65 bodů.

V hlavním závodě při startu se srazili Theo Pourchaire a Enzo Fittipaldi. Theovi se nepodařilo odstartovat a Fittipaldi do něj vrazil. Tento incident zapříčinil červenou vlajku. Žádné informace kromě toho, že oba piloti byli převezeni do nemocnice a jsou při vědomí zatím nejsou.

Závod i tak nebyl odjet celý, protože po 10 minutách po restartu byla vyhlášena další červená vlajka kvůli incidentu mezi Caldwellem a Samaiou.

Poslední závodní víkend formule 2 se pojede v Abu Dhabí již příští týden. Oscar Piastri je ve vedení šampionátu, Robert Shwartzman je druhý a Guanyu Zhou třetí.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago