GT World Challenge

Vivien Schöllhorn slaví juniorský titul v debutové sezoně

Německá závodnice má za sebou první skutečnou sezonu v motorsportu. Vivien Schöllhorn se stala juniorskou šampionkou Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup, přičemž se zároveň umístila v celkovém pořadí jako pátá.


Sezona začala na německém Oscherslebenu, kde se Němka ještě stále seznamovala s Audi R8 LMS GT4. Přesto sbírala důležité body a zkušenosti, na kterých mohla stavět dále.

„Na Oscherslebenu pro mě bylo všechno úplně nové. Nevěděla jsem, jak zvládnu souboje v tak vyrovnaném poli, ale také, jak na tom budu fyzicky. Naštěstí se mi víkend dobře vydařil, a dokončila jsem závody,” vzpomíná Vivien na úvod sezony.

Následovala dlouhá přestávka, protože se zrušil víkend na Nürburgringu. Z toho důvodu se později na českém Autodromu Most jely čtyři závody.

Druhým víkendem byl tedy deštěm smáčený Assen, kde dokázala závodnice v dešti zářit. Není tak divu, že si připsala vítězství v juniorské kategorii v obou závodech víkendu.

„Assen byl dobrý. Pro mě to bylo první závodění na vodě v životě, ale dokázala jsem držet tempo a zároveň předjíždět soupeře. Velmi mě to bavilo. Ve vyrovnané konkurenci jsem si připsala vítězství mezi juniory.”

Následoval německý Hockenheim a místo, které je pro Vivien téměř domácí. Jelikož měla s vozem už odjeto mnoho desítek kol, už od prvního tréninku si vedla velmi dobře.

V prvním závodě po dobrém startu jela dlouho druhá, ale bohužel ji v poslední zatáčce roztočil Tom Spitzenberger. Schöllhorn dojela čtvrtá, čímž si připsala nejlepší výsledek roku.

„Na Hockenheimu se mi jelo skvěle. Je to sice náročná trať, ale cítila jsem se na ní už od začátku dobře. Je to škoda, že jsem neskončila celkově na stupních vítězů, protože to bylo hodně blízko. Když ale vezmu v potaz, že se pořád jedná o moji první sezonu, pak si myslím, že to je dobrý výkon.”

Šance na zisk titulu mezi juniory stále rostla, ale v Mostě stále ještě měli jezdci před sebou náročné čtyři závody. Stát se mohlo cokoliv, ale bylo především důležité udržet nervy na uzdě a soustředit se na výsledek.

„Měla jsem to štěstí, že jsem v Mostě jela už loni s Renaultem Clio Cup, a letos zde proběhlo testování. Můj víkend v Česku nezačal nejlépe, ale postupně jsem během víkendu získávala více sebejistoty.

Vyhrát juniorskou kategorii ve všech čtyřech závodech a skončit celkově pátá, to bylo něco, co jsem před začátkem roku skutečně nečekala. Dokončila jsem všechny závody na bodech, neměla jsem žádnou nehodu, což je podle mě velmi dobré. Už se ale nemohu dočkat nové sezony, kde chci bojovat ještě o vyšší příčky,” dodává Vivien exkluzivně pro True Racing.

Na závěr je dobré zmínit, že pouze Vivien, a první dva muži v celkovém pořadí, dokázali bodovat ve všech závodech letošní sezony. Němka si tak právem připsala juniorský titul.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago