Ángel Nieto: Legendární závodník, který získal 12+1 titulů mistra světa

Ángel Nieto: Legendární závodník, který získal 12+1 titulů mistra světa

 
  

Tento týden uběhly čtyři roky od tragického úmrtí bývalého motocyklového závodníka a několikanásobného mistra světa Ángela Nieta. Zavzpomínejme na tohoto legendárního jezdce.


Ángel Nieto se narodil v lednu roku 1947 ve městě Zamora ve Španělsku. Do závodů Grand Prix poprvé nakouknul v roce 1964.

Nieto se specializoval na nižší kubatury v rámci mistrovství světa. Závodil v kategoriích 50cc, 80cc a 125cc. I přesto, že v hlavní kategorii nikdy nezávodil, tak ho spousta motocyklových jezdců historie i současnosti řadí mezi nejlepší závodníky všech dob.

Velkou část své kariéry spojil Nieto se značkou Derbi. Na motocyklech této značky závodil v kategorii 50cc, později také v kategorii 125cc.

Svou první výhru získal ve Velké ceně Východního Německa na okruhu Sachsenring v roce 1969. Bylo to v kategorii 50cc a v tom roce přidal ještě vítězství na Ulster Grand Prix a stal se mistrem světa.

Titul mistra světa v kategorii 50cc získal také v roce 1970. V tom roce už se účastnil také šampionátu 125cc, kde hned ve své první sezoně vyhrál několik závodů a celkově skončil druhý.

Úspěšně spojit obě kategorie zvládal i v dalších letech. V roce 1971 skončil celkově druhý v kategorii 50cc a získal titul v kategorii 125cc. O rok později se stal mistrem světa v obou kategoriích, což je z dnešního pohledu neskutečné.

V roce 1973 změnil značku motocyklu. Odešel od Derbi a závodil na motocyklu Morbidelli, objevil se pouze v kategorii 125cc. Sezona se mu ale nevydařila podle představ a on byl celkově klasifikován na sedmém místě. O rok později se tak vrátil k Derbi a celkově skončil třetí.

V roce 1975 se vrátil do kategorie 50cc, závodil na motocyklu Kreidler, ve všech závodech sezony skončil na stupních vítězů a získal titul mistra světa. Ve stejné kategorii získal mistrovský titul také v roce 1976, to ale bylo na motocyklu Bultaco. Od tohoto roku opět kombinoval závodění v kategoriích 125cc a 50cc.

Titul v kategorii 50cc vyhrál také v roce 1977. V roce 1978 pak během sezony měnil značku motocyklu, ale nakonec byl ještě druhý v kategorii 125cc.

V roce 1979 se soustředil pouze na kubaturu 125cc, za řídítky motocyklu Minarelli vyhrál osm závodů sezony a získal svůj další titul. O ten bojoval i v roce 1980, nakonec se musel spokojit se třetím místem.

Následujícího roku se ale vrátil na trůn kategorie 125cc, kde vybojoval další titul. Toho roku si také vyzkoušel závodění v kategorii 250cc.

Další tituly v kategorii 125cc získal v letech 1982, 1983 a 1984. Všechno to byly tituly na motocyklu značky Garelli.

V roce 1985 se po letech vrátil k Derbi a zkusil závodit v kubatuře 80cc, vyhrál jeden závod, ale žádné další výrazné výsledky nezapsal. V roce 1986 kombinoval kategorie 80cc a 125cc. To byla nakonec jeho poslední sezona v mistrovství světa. Závodní kariéru ukončil ve 39 letech.

Během své kariéry startoval do 186 závodů, z toho 90 vyhrál a získal 139 podiových umístění. Dohromady získal 13 titulů mistra světa, 6 v kategorii 50cc a 7 v kategorii 125cc. Samotný Nieto ale trpěl triskaidekafobií, což je chorobný strach z čísla 13, takže byl raději, když se o něm mluvilo jako o jezdci, který získal 12+1 titulů.

Po konci aktivní jezdecké kariéry se začal věnovat vedení závodního týmu, ve kterém závodili jeho syn Ángel Nieto Jr. a Emilio Alzamora. Věnoval se také komentování závodů pro španělskou televizi.

V roce 2000 byl zařazen do síně slávy Mezinárodní motocyklové federace. V Madridu existuje Muzeum Ángela Nieta, kde jsou vystavené některé jeho trofeje a další věci spojené se závoděním. V roce 2005 byl uveden dokumentární film s názvem Ángel Nieto: 12+1.

Oba jeho starší synové Ángel Jr. a Pablo se věnovali závodění a momentálně každý z nich vede závodní tým v Grand Prix. Jeho nejmladší syn Hugo se profesionálně věnuje tenisu. Nietův synovec Fonsi byl také motocyklových závodníkem.

V červenci roku 2017 jel Nieto na své čtyřkolce po Ibize, kde dlouhodobě bydlel, a byl sražen autem. Utrpěl těžká zranění, se kterými byl převezen do nemocnice a byl udržován v kómatu. Na začátku srpna byl z kómatu probuzen, ovšem jeho zdravotní stav se náhle zhoršil a Ángel Nieto ve věku 70 let zemřel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »