Formule 2 v Baku: Vips dvakrát zvítězil, říká si o místo v F1

Formule 2 v Baku: Vips dvakrát zvítězil, říká si o místo v F1

 
  

Šampionát formule 2 tento víkend zavítal na další městský okruh, tentokrát v Baku, kde přivítal Jüriho Vipse na nejvyšším stupínku a to dokonce dvakrát! Fanoušci tak letos poprvé mohli vidět jednoho pilota zvítězit ve dvou závodech během jednoho víkendu.


Nejúspěšnějším pilotem víkendu je bezpochyby zmiňovaný Vips, který si celkově připsal 41 bodů. V Bahrajnu nebodoval, v Monaku kromě jednoho třetího místa nebyl příliš výrazný, z Baku však odjíždí se dvěmi výherními trofejemi a čtvrtým místem v průběžném pořadí šampionátu, pouze 15 bodů za vedoucím Zhouem. 

Naopak Vipsův týmový kolega, Liam Lawson, neměl příliš dobrý víkend. V pátek se sice kvalifikoval na první příčku, ale zbytek víkendu pro něj nebyl příliš přínosný co se týče bodů. V prvním sprintový závod nedoje po kolizi s Piastrim, v druhém získal pouhé dva body a v tom hlavním v neděli, po startu z pole position, skončil na šestém místě po desetisekundové penalizaci. Za celý víkend si tedy připsal 14 bodů, v průběžném pořadí šampionátu padá na osmé místo. 

Lawsonův krajan, Marcus Armstrong, také neměl příliš dobrý víkend. V kvalifikaci bojoval o pole position, avšak skončil šestý. Ranní sobotní sprint dojel na sedmém místě, tudíž získal pouhé dva body. V dalších dvou závodech boural a nedojel, smůla pro mladého novozélanďana tedy bohužel pokračuje. 

Robert Shwartzman tentokrát ale dohnal to, co letos postrácel. Po smůle v Bahrajnu i Monaku se konečně dostal v Baku na stupně vítězů, a to dokonce dvakrát. První sobotní sprint vyhrál, ve druhém závodě dojel pátý po startu z desáté pozice a v hlavním závodě se postavil na třetí stupínek na pódiu, taktéž po startu z desáté pozice. 

Smolařem víkendu je bez pochyby Theo Pourchaire, který bodoval poze ve druhém sprintovém závodě. V hlavním závodě ho zprvu Liam Lawson vytlačil mimo trať a po té do něj Dan Ticktum strčil, to vyvolalo řetězovou reakci a Pourchaire strčil do Armstronga čímž mu ukončil závod. Sám Pourchaire ale hned po tom zajel do boxů a odstoupil ze závodu, byl převezen do nemocnice a později přišla zpráva, že si sedmnáctiletý francouz zlomil zápěstí. Přejeme Theovi rychlé uzdravení a doufáme, že bude moci na konci července v Silverstonu startovat. 

Zajímavý víkend měl Dan Ticktum, kterému si i přes všechny nepříjemnosti podařilo bodovat ve všech závodech. První sprintový závod pro něj byl docela klidný, startoval pátý a dojel si pro druhé místo na podiu. Na úvodu druhého závodu byl vystrčen Zhouem, do závodu se vrátil a díky safety carum a brilantním předjížděcím manévrům se během 20 kol dostal z devatenácté příčky na šestou. Ve třetím závodě dostal hned v úvodu desetisekundové penalizaci za způsobení kolize Thea Pourchaira a Marcuse Armstronga. Po dvou pitstopech a desetisekundové penalizaci se opět propadl na chvost pole. Avšak podařilo se mu popředjíždět velkou část pole až na osmou příčku. 

Šampionát stále vede Zhou, který tento víkend dvakrát nebodoval, ale Piastri a Shwartzman mu jsou těsně v patách. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »