GT World Challenge

Gabriela Jílková bude závodit pro bývalý tým formule 1

Každý správný fanoušek už určitě slyšel o týmu Zakspeed. Německá stáj má za sebou bohatou historii napříč prakticky všemi kategoriemi v motorsportu. Nyní se po boku Jackieho Stewarta, Michaela Schumachera nebo Klause Ludwiga zařadí i Češka.


V roce 1968 založil Erich Zakowski závodní tým. Stáj se sídlem ve městě Niederzissen, asi 25 km od Nurburgringu, vyhrála řadu závodů a titulů s různými vozy, včetně BMW, Jaguar, Nissan, Mercedes, Opel, Dodge, Ford, Porsche, Chrysler, Volvo nebo Saleen.

Od začátku 70. let Zakspeed zaznamenal více než 400 závodních vítězství a vyhrál více než 20 mistrovských titulů. Na těchto skvělých číslech se podílelo mnoho slavných jmen, včetně Jackieho Stewarta, Uweho Alzena, Bernda Schneidera, Klause Ludwiga, Bobbyho Rahala, Hanse Heyera, Kurta Thiima, Jodyho Schecktera, Toma Coronela, Michaela Schumachera a mnoha dalších.

Zakspeed má za sebou účast i v DTM nebo ve formuli 1. Během relativně krátkého a ne tak slavného období F1 v 80. letech byl Zakspeed vedle Ferrari jediným týmem, který si chystal vlastní monopost, včetně šasi a převodovky.

Po neúspěšném pokusu ve formuli 1 se Zakspeed v 90. letech zapojil do některých nižších řad závodů formule. Peter Zakowski převzal vládu týmu od svého otce a přivedl do stáje nové členy a svěží vítr. Tři tituly byly získány v seriálu formule Renault v letech 1992, 1994 a 1998. V DTM získal Zakspeed titul také v sezoně 1994 s Mercedesem 190E Class 1, zatímco v seriálu VLN se tým stal šampionem v roce 1999 s Dodgem Viperem GTS-R. Ve stejném roce bylo zaznamenáno vítězství v závodě 24h Nürburgring.

Od roku 2010 se Zakspeed soustředí primárně na národní německé mistrovství, přičemž prioritami byly ADAC GT Masters, ADAC GT4 Germany a VLN. Asi není překvapením, že v sezoně 2015 oslavil tým další celkové prvenství, tentokrát v ADAC GT Masters.

Půda šampionátu s vozy GT4 zatím titul nepřinesla, ale to všechno se může v budoucnosti změnit. K legendární stáji se nyní připojuje i česká závodnice Gabriela Jílková s týmovým kolegou Robertem Haubem. Posádka si ještě během zimy odjede závody GT Winter Series na portugalském okruhu Portimao.

„Asi nikdy bych nesnila o tom, že budu závodit pro tak legendární tým, jako je Zakspeed. Pro mě je to zároveň návrat do sedačky vozu kategorie GT4, ale tentokrát se bude jednat o Mercedes-AMG GT4. Stejně jako v RCN, tak i zde budu startovat ve voze společně s Robertem Haubem, na což se neuvěřitelně těším,” prozradila exkluzivně Jílková.

Na 4,3 kilometrů dlouhém okruhu se pojedou dva závody už o víkendu 23.-24. ledna. Jílková s Haubem se zúčastní celé GT Winter Series, což znamená, že i dalšího závodu v Portugalsku a závěrečného podniku na španělském Aragónu. Všechny závody se budou vysílat i na YouTube.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago