Blog

Zažívá formule E po velkém boomu úpadek?

Formule E vstoupí v lednu příštího roku do své sedmé sezóny. Stále se tedy jedná o relativně mladý šampionát. Ale zdá se, že poté, co v posledních letech její popularita mezi jednotlivými výrobci stoupala, tak přesto, že vedení šampionátu tvrdí, že po účasti je stále poptávka, se nyní dostala do jakéhosi “mrtvého” bodu, který by ji možná brzo mohl položit.


Šampionát elektrických monopostů v posledních několika sezonách získal přízeň prémiových automobilek. Dokonce se stal první závodní sérií, kde proti sobě nastoupily všechny čtyři prémiové německé značky – BMW, Audi, Porsche a Mercedes. Šéf stáje z Ingolstadtu Allan McNish účast tohoto kvarteta přirovnal k nejvyšší německé fotbalové lize, Bundeslize.

Zejména Porsche, které debutovalo teprve v uplynulé sezoně, se aklimatizovalo velmi rychle a dokázalo od prvního závodu obstojně konkurovat, přičemž právě v úvodní eprix v Rijádu stál jejich pilot André Lotterer na pódiu. Také Mercedes jako debutant okamžitě zářil, neboť Stoffel Vandoorne doplnil na stupních vítězů právě vítěze z Německa.

V konečném hodnocení nejlépe ze čtveřice našich západních sousedů skončil třetí Mercedes a mezi jezdci se stal Stoffel Vandoorne vice mistrem.

Nicméně na startovní listině kromě této čtveřice najdeme dalších šest výrobců – DS, NIO, Jaguar, Penske, Mahindru a Nissan.

Odliv předních výrobců je první velkou ránou pro formuli E

Je tedy vidět, že zájem o angažmá mezi automobilkami je. Avšak před několika dny utrpěla závodní série, která absolvuje svoji debutovou sezonu coby mistrovství světa, první obrovskou ránu. Pár dní po sobě oznámilo jak Audi, tak i BMW, že po sedmé sezoně odejdou.

V prohlášení Audi stojí, že zkrátka směr formule E se již neztotožňuje se strategií značky. Zdůrazňuje zejména fakt, že když šampionát začínal, byla elektromobilita jakousi vizí, která se však v posledních letech už stala realitou.

“Formule E doprovázela Audi u jeho transformace. Dneska už pro nás není elektromobilita hudbou budoucnosti, nýbrž současností. Proto děláme v elektrickém motorsportu další krok a stavíme sebe do extrémních podmínek. Rallye Dakar s velkou technickou volností je pro nás perfektní laboratoří.”

Šéf Audi Makus Duesmann

O čtyři dny později pak přišel další šok, neboť i Bavoři oznámili, že se z šampionátu stáhnou. Pro ně už není formule E perspektivní a budou se zaměřovat na “modelovou ofenzívu a sériovou výrobu”.

Na protějším břehu stojí Mahindra, Mercedes, Porsche a Jaguar

Přestože se seriál formulí “na baterky” otřásá v základech, tak některé týmy naopak potvrdily setrvání. Je tedy jisté, že minimálně čtyři konstruktéři budou pokračovat i v nové éře. Jako první oznámila prodloužení kontraktu Mahindra. Posléze nepřímo potvrdil další účast Mercedesu šéf Mercedes Motorsport Toto Wolff. Formule E nepřijde ani o Jaguar a Porsche.

Za koncem Audi také možná stojí fakt, že pro koncern Volkswagen, pod nějž spadá jak Audi, tak i Porsche, už neměl potřebu, aby v šampionátu nastupovali hned dva jeho zástupci.

Přesto, že mají čtyři účastníky již potvrzené, nemělo by vedení formule E usínat na vavřínech. Jelikož evidentně euforie a zájem o účast upadá, neboť automobilky stále ve skrytu duše tíhnou k motorsportu v tom pravém smyslu – tam, kde burácejí v útrobách aut a monopostů staré dobré spalovací motory. Proč by se jinak Audi vracelo do rallye a vytrvalostních závodů?

Redakce

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago