Michaela Dorčíková: Virtuální závodění mi změnilo život

Michaela Dorčíková: Virtuální závodění mi změnilo život

 
  

Slovenská závodnice Michaela Dorčíková se stala první ženou ze své země, která startovala v EuroNascar. Její závodní kariéra ale není jen o stock cars. V exkluzivním rozhovoru pro trueracing.cz jsme se s Michaelou pobavili o celém jejím příběhu.


Vstup na závodní scénu byl v podání Slovenky trochu netradiční. Jako malá neseděla po okruzích a v závodních vozech, všechno přišlo až později a trochu náhodou.

„Začala jsem na motokárách z půjčoven, kde jsem se dostala po několika oficiálních trénincích na první oficiální závody. Tam se mi podařilo s týmovou kolegyní získat druhé místo, přičemž v tom okamžiku jsem si řekla, že budu závodit dále,” říká Michaela.

„Takže ve svých začátcích jsem jezdila takzvaný Rental karting, později autoslalom, poté venkovní motokáry a čtyři roky dozadu jsem si koupila okruhovou Mazdu MX-5 Cup, což byly moje první pořádné okruhové závody.”

Letošní rok pochopitelně ovlivnil každého z nás. Koronavir zastavil celý svět, nejen ten motoristický. Každopádně Michaela hodnotí sezonu pozitivně.

„Přestože jsme měli dlouhou pauzu, tak jsem se snažila využít co nejvíce příležitostí, které se naskytly po lockdownu. Každopádně ještě před ním jsem se v Austrálii účastnila motokárového závodu Sodi World Series v Rental kartingu, kde byli skvělí lidé a skvělé prostředí.

Kromě toho jsem také závodila s mojí Mazdou na domácí Velké ceně Slovenska, kde jsem získala svoje první stupně vítězů na domácí půdě. Pódií bylo následně několik, takže bych letošní rok zhodnotila úspěšně, přestože závodů nebylo mnoho.

Užila jsem si toho mnoho a získala několik trofejí i v autoslalomu diky mému parťákovi Davidovi Nemčekovi, který mi velmi ochotně poskytl auto na tuto sezonu. Konečně jsem také vyzkoušela vlastní novou motokáru ve třídě Rotax Max Senior, kterou jsem si bohužel užila letos jen jednou, ale věřím, že následující rok to bude lepší.”

Michaela zamířila během lockdownu na virtuální scénu. Přestože ze začátku neměla příliš sympatie s “hraním na počítači”, tak názor rychle změnila a užila si mnoho úspěchů i zde.

„Když vypukl lockdown, což pro mě bylo hodně náročné období, jelikož motorsportem skutečně žiju, tak jsem dostala příležitost se dostat do online závodění.

Pro mě je to odvětví, které jsem si nedokázala ve svém životě představit, protože to takzvaně necítím pod zadkem, navíc jsem na simulátoru předtím neodjela ani jedno jediné kolo, ale jelikož v té době jiné závodění nebylo, tak jsem se rozhodla pokořit právě pro online svět.”

Závodnici se ale i přesto vedlo na virtuální poli dobře. Dokázala překonat své hranice a postupně si zvykat na “nový svět”. Jediná žena v poli a obrovský tlak, to jí čekalo v následujících měsících, podobně jako ve světě reálných závodů.

„Na Slovensku se začaly jezdit mistrovství Slovenska v digitálním motorsportu a říkala jsem si, že to zkusím, zda vůbec dokážu být konkurenceschopná.

Trénovala jsem, co to šlo. Miro Konopka mi půjčil simulátor, protože ani ten doma nemám a můj týmový kolega David Němček mi pomáhal s nastavováním auta, zároveň také s celkovým zvládáním online závodění, jelikož je v tomto světě úspěšný a zkušený.

První závod jsem skončila za první třicítkou, což jsem čekala. Do druhého jsem ale už byla v Top 30, tudíž v hlavní skupině, kde se vysílaly závody i na YouTube i s komentářem Jana Žgravčáka a Michala Cimbalíka, kteří tomu celému dodali neskutečný šmrnc.

Jako nováček jsem se nakonec umístila v nejlepší desítce a to ve všech třech hodnoceních, což jsem skutečně nečekala. Měli jsme tam celkově 60 jezdců a samozřejmě jsem byla jediná žena, jako vždy. Měla jsem tak na sebe daleko větší tlak, než ostatní.”

Michaela se ovšem nejvíce na Československé scéně proslavila jako závodnice Nascaru, alespoň toho evropského. Kudy se bude ubírat její cesta následovně?

„Budoucí sezona je ještě ve hvězdách, zatím nechci nic prozrazovat, jelikož je vše v řešení. Určitě se budu soustředit na okruhy, tento rok to bylo hodně turbulentní, ale věřím, že rok 2021 už bude takzvaně normální a budeme moct závodit, co se dá.

Rozhodně se chci více věnovat rally, tento rok jsem odjela alespoň jeden závod a v dalším jsem byla navigátorkou. Takže se nechme překvapit, co nám dovolí situace.”

Pro závodnice vznikla v loňském roce W Series, jenž má ambice zviditelnit ženy v motorsportu a případně pomoci do jiných kategorií. Michaela má ale jasno, že politika sehraje velkou roli.

„Hodně lidí W Series odsuzuje, že to je zvláštní ženská verze formule. Já ale pořadatele uznávám, že se pustili do takového projektu, vynalezli tak platformu pro děvčata a ženy, které jsou v motorsportu.

Už je nás poměrně dost, ale stále je potřeba to zviditelnit. Myslím si, že W Series je dost exkluzivní platforma, kterou není snadné dosáhnout. Je pravda, že každý potřebuje nějaké zkušenosti s monoposty. Postavené to také je i na marketingu tím, že Češka nebo Slovenka zkrátka není dostatečně atraktivní pro světovou sérii po boku formule 1.

Každopádně je to výborný způsob, jak odstartovat kariéru, případně se posunout dále. Holky by to měly brát jako výborny start do jiných závodů, buď s monoposty nebo s cestovními vozy.”

„Tento rok byl opravdu těžký, pro mnoho z nás. Museli jsme změnit životní styl, omezit koníčky, aktivity, které nám dělají radost. Můj režim se radikálně změnil na dlouhou dobu a těžko jsem se s tím vyrovnávala. Ale chci aby si každý uvědomil, že v těžkých situacích třeba hledat způsob, jak je překonat.”

Držíme sympatické závodnici ze Slovenska palce a věříme, že o ní ještě mnohé uslyšíme! Závěrem Michaela posílá vzkaz pro nejen pro své fanoušky:

Někdy se to lehce říká, ale toto je můj pohled na život. Nikdy nebude jednoduchý, tak jak být ženou v motorsportu není vůbec procházka růžovou zahradou. Letos mi dal mnoho nového. Podlehla jsem online závodění, o kterém jsem nevěděla absolutně nic. Našla jsem cestu, jak dělat to, na čem je mé štěstí závislé – závodění. Ale musela jsem opravdu vyjet mimo komfortní zónu.

Stále věřím, že za chvíli bude tato situace za námi, ale tento rok mi otevřel úplně nové výzvy, o kterých bych do té doby vůbec neuvažovala. Nevzdávejte to, dělejme to, co nás baví a když nám život nakreslí ostrou zatáčku, stačí najít jen tu správnou linii, kterou jí lze projet a pokračovat v cestě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »