Vijay Mallya před vytvořením Force Indie sám závodil

Vijay Mallya před vytvořením Force Indie sám závodil

 
  

I když je to velmi málo známý fakt, tak bývalého majitele stáje Force India přitahovalo odjakživa závodění. Proto se skutečně usadil i do závodního monopostu daleko předtím, než založil tým formule 1.


V osmdesátých letech, když bylo Mallyovi po dvacítce, přišlo na řadu pár závodů. V roce 1983 dokonce dokázal vyhrát místní Velkou cenu Indie se starším monopostem (pravděpodobně formule 1). Tím se stal národním šampionem. Žádné bližší statistiky bohužel k dispozici nejsou.

Jeho otec si ale nemyslel, že by mu to mohlo příliš pomoci a považoval závodění za hloupé. Mallya se sedačky vzdát nechtěl, ale po smrti zmíněného otce přišly jiné povinnosti.

Indický obchodník zdědil obrovské impérium Kingfisher. Kingfisher se v začátcích zabýval pouze alkoholem, později se Mallya rozhodl vstoupit do aerolinek a vytvořit kriketový tým nebo tým formule 1.

Force India byla tak Mallyovým splněným snem, přestože sám nedostal příležitost pořádně závodit po světě.

„Tento sport sám o sobě je považován za okouzlující, a proto normální lidé mají tendenci považovat formuli 1 za hračku bohatého muže. Ignorují množství vysokého inženýrství, které je nutné k tomu, aby zůstalo vše pohromadě. To je vrchol motoristického sportu. Pokud to považujete za okouzlující a bohatou hračku, musíte nutně říci, že veškerý motoristický sport je tedy hračkou bohatého muže a proč by lidé vůbec závodili s auty.

Velká cena Indie začala teprve loni. Posledních 30 let jsem předsedou Indické federace motoristického sportu. Takže zapomeňte na účast, zapomeňte na mé sponzorství v F1, motoristickému sportu v Indii se věnuji více než 30 let,“ prozradil v roce 2012 Mallya.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »