Ostatní

Úplně první závodní hra vznikla v roce 1974

Když se řeknou závodní hry, tak se určitě každému fanouškovi vybaví iRacing, Gran Turismo nebo formule 1 samotná. Nicméně ke špičkové grafice a kvalitě hraní vedla dlouhá cesta, která začala kolem roku 1974.


Mnoho lidí má za skutečnost, že úplně první závodní hrou byl Gran Trak 10, který prezentovalo Atari. Kromě toho byl k dispozici i speciální volant a pedály. Nechybělo ani řazení řadící pákou. Přestože se jednalo ještě o 2D černobílou grafiku, základ pro závodní hry byl položen. Nicméně se ještě stále hrálo na automatech, nikoliv doma.

Gran Trak 10 byl vyvinut v době několika vnitřních změn ve společnosti Atari. Z tohoto důvodu není dodnes známá přesná částka za vývoj hry.

Původně byl prodán distributorům za čistou ztrátu 100 dolarů na jeden hrací automat. Přestože se později situace zlepšila, Atari se toho roku dostalo do ztráty kolem půl milionu dolarů.

Koncept byl poměrně hodně odlišný od toho, co známe dnes. Pochopitelně v tehdejší době nebyl herní průmysl tak rozvinutý, naopak se nacházel stále v plenkách. Gran Trak 10 je závodní videohra pro jednoho hráče, ve které hráč řídí závodní auto po závodní dráze.

Řazení vyžaduje, aby hráč podle potřeby řadil mezi zpátečkou, prvním, druhým a třetím rychlostním stupněm, ale pedály jsou spíše digitálními ovladači než analogovými, takže hráč nemůže ovládat svou rychlost pomocí různých úrovní tlaku. Volant otáčí automobilem pouze během jeho otáčení, než aby měl neutrální „přímou“ polohu. Brzdění nezastaví auto okamžitě a zatáčení během brzdění způsobí, že auto dostane smyku.

V horní části obrazovky jsou dvě čísla. Číslo vpravo ukazuje zbývající čas ve hře, počínaje 78 a odpočítáváním o 2s, zatímco číslo vlevo je počet kontrolních bodů, kterými hráč se svým vozem projel. Při každém místě projetí získá hráč další 2s k dobru.

Samotná hra byla úspěšná a vedla k několika dalším verzím vyráběným v roce 1974 Atari a její dceřinou společností Kee Games, včetně menší verze s názvem Trak 10 a verze pro dva hráče s názvem Gran Trak 20.

Jednou z dalších her, které se objevily bylo i LeMans z roku 1976. Na této platformě měli hráči dokonce možnost si poprvé zazávodit na skutečných okruzích Le Mans, Nürburgring, Sebring, Laguna Seca, Silverstone a Daytona.

Jiří Košta

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

2 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

4 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

4 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

5 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

5 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

6 dny ago