Teo Fabi získal tři pole position ve formuli 1, přesto nikdy nevedl ani jedno kolo

Teo Fabi získal tři pole position ve formuli 1, přesto nikdy nevedl ani jedno kolo

 
  

Malý kousek historie formule patří Teovi Fabimu, který se zapsal tím, že je jediným jezdcem, jenž skóroval více pole position a přesto nikdy nevedl jediné kolo.


Fabi odjezdil ve formuli 1 šedesát čtyři závodů, přesto měl možná i dost smůly. První průlom přišel v Německu v roce 1985, kdy se mu skvělým časem podařilo s Tolemanem získat první pozici na startu o více než 1,1 s. O vše ale přišel jen kvůli velmi špatnému startu.

O rok později nastoupil do Benettonu, který mu vynesl další dvě pole position. Jednalo se o závody v Rakousku a Itálii, přesto přišla i tentokrát smůla.

Fabi porazil týmového kolegu Gerharda Bergera o 0,194 s, na začátku ztratil pozici oproti Rakušanovi, ale přesto se závodníkovi podařilo vrátit do čela. Přestože pomyslně vedl, tak mu selhal motor hned o pár metrů později, ještě předtím, než oficiálně dokončil celé kolo.

Poté ještě pilot získal první pozici v kvalifikaci na Monze, ale narazil na další technické potíže ještě předtím, než zhasla světla. Fabi tak musel startovat zezadu. Závodník zůstal v F1 ještě jednu sezónu a zajistil si první pódiové umístění v Rakousku.

Smutným faktem tak zůstává, že svou kariéru ve formuli 1 ukončil šestapadesáti koly na druhé pozici, ale nikdy na první.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »