Prost se chtěl v roce 1994 vrátit k McLarenu. Nabídka přišla i od Ferrari

Prost se chtěl v roce 1994 vrátit k McLarenu. Nabídka přišla i od Ferrari

 
  

Čtyřnásobný šampion formule 1 Alain Prost ukončil kariéru oficiálně na konci ročníku 1993. I když měl u Williamsu dvouletou smlouvu, tak po zisku titulu raději uvolnil sedačku Sennovi.


Přestože měl Prost platnou smlouvu, výrobce motorů Renault chtěl do týmu Ayrtona Sennu. Při podepisování kontraktu si ale Prost jasně řekl o to, že se svým rivalem už v jednom týmu být nechce.

Na úkor toho se Prost pod tlakem rozhodl kariéru ukončit, ale na odchod z formule 1 se stále necítil. Možností byl návrat k McLarenu nebo Ferrari, ale v obou týmech se nerozloučil zrovna v dobrém. Přesto McLaren závodníka pozval k testování nového vozu s motorem Peugeot.

Jelikož vzal Williams Sennu, tak byl Prost vyvázán ze svého kontraktu a mohl si hledat jiné místo. Existují i spekulace, že se Prost vyvázat nemohl a proto pouze testoval, ale pravděpodobně jen nechtěl poškodit jméno Peugeotu.

„Je to všechno otázka interpretace, ale nebudu vysvětlovat podrobnosti o kontraktu na veřejnosti. V oblasti formule 1 nelze vzít Ayrtona Sennu a zamést Alaina Prosta. Měl jsem fantastické vztahy s Williams-Renault a budu je udržovat. Ale v tuto chvíli již neexistuje skutečné spojení,” řekl Prost před prvním testem v roce 1994.

Ron Dennis tak svého bývalého pilota pozval k testování vozu pro sezonu 1994, ale bylo hned jasné, že nový motor bude nekonkurenceschopný. Závodník nic ze svého talentu neztratil a všechny zaskočil svým výkonem. Nicméně jelikož už byl Prost v pokročilém věku a měl statut čtyřnásobného šampiona formule 1, tak se rozhodl nabídku na závodní sedačku nepříjmout.

„Musím upřesnit, že je to McLaren, kdo mě požádal, abych provedl tento test, a ne Peugeot. McLaren-Peugeot na mě nevyvíjí žádný tlak, abych letos odjel celé mistrovství. Ron a Jean-Pierre to vědí. Bylo by prakticky nemožné, aby mohli vyhrát mistrovství světa v prvním roce, ale pro ně je to dobrá příležitost mít pilota se spoustou zkušeností, který jim přinese hodně v oblasti reklamy a nastavení podvozku nového vozu,” pokračoval Prost s vyjádřením k testu.

Následující rok se situace opakovala, ale Prost zase odjel překvapivě jen soukromý test. O to větší překvapení přišlo v roce 1996, kdy byl jmenován oficiálním jezdcem McLarenu. Francouz se chtěl stát podílníkem v McLarenu a případným šéfem stáje, to ale Dennis za žádnou cenu slyšet nechtěl. Už v té době navíc probíhala diskuze o tom, že by mohl čtyřnásobný šampion odkoupit stáj Ligier, ale Renault odmítal dodávat motory.

Pro rok 1997 se už o návrat do závodního kokpitu nepokoušel, jelikož na druhý pokus dokázal odkoupit francouzský tým Ligier a vytvořil z něj Prost Grand Prix.

McLaren získal v letech 1994-96 celkovou čtvrtou příčku v poháru konstruktérů a v úvodním roce s Peugeotem osmkrát stupně vítězů. Bohužel byl motor nespolehlivý, jelikož oba vozy McLarenu odstoupily dohromady sedmnáctkrát. Vítězství se tým dočkal až v roce 1997.

Mimochodem neznámým faktem je, že chtěl Jean Todt dostat do Ferrari po boku Michaela Schumachera právě Alaina Prosta. Prost měl držet ale statut týmové dvojky s tím, že pomůže Schumacherovi k zisku jezdeckého titulu. Francouz z počátku kývl na nabídku, ale naštěstí ji později odmítl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »