V Barceloně vyvrcholil souboj titánů, když hned po startu Hamilton kolidoval s kolegou Rosbergem

V Barceloně vyvrcholil souboj titánů, když hned po startu Hamilton kolidoval s kolegou Rosbergem

 
  

Ve formuli 1 jsme zažili už několik týmových soubojů o samotný titul. Jak se říká, první soupeř je váš týmový kolega. To si k srdci hodně vzali Lewis Hamilton s Nicem Rosbergem během svého působení u Mercedesu.


Oba jezdci byli týmovými kolegy od sezony 2013. K rozporům došlo několikrát, ale v letech 2014 a 2015 to byl Hamilton, který slavil zisk titulu.

Sezona 2016 ale byla jiná. Rosberg se konečně dral na výsluní a dokázal vyhrát čtyři úvodní závody roku a dokonce i tři poslední toho předchozího. Do Barcelony tak přijel německý závodník s dobrým náskokem na svého kolegu, ale v kvalifikaci nestačil na pole position.

Start závodu měl ale vynikající a před Hamiltona se Rosberg dokázal venkem dostat. Takový manévr byl ale bohužel úplně zapomenutý tím, co následovalo.

Hamilton si předjetí nechtěl nechat líbit a hned ve třetí zatáčce naznačil útok. Ten se ale nepovedl, jelikož Rosberg uhnul ostře přesně do cesty svého kolegy. Hamilton musel vyjet na trávu, kde ztratil kontrolu nad vozem a sestřelil druhý vůz Mercedesu. Místo doublu z toho nakonec byla nula. Oba Stříbrné šípy zůstaly stát na místě v půlce prvního kola. První vítězství kariéry oslavil Max Verstappen.

Komisaři sice oba jezdce předvolali, ale vyhodnotili situaci jako závodní incident. Rosberg údajně zvolil špatný mód motoru pro start, což ovlivnilo jeho rychlost ze druhé a třetí zatáčky.

„Myslím, že to bylo velmi jasné, že nenechám žádný prostor na vnitřku, proto jsem byl překvapený, že to zkusil,” řekl Rosberg po závodě.

Hamilton se za svůj manévr omluvil a vzal na sebe vinu. Poradce týmu Mercedes Niki Lauda byl názoru, že Brit zbytečně agresivně riskoval hned po startu. Něco takového si údajně tehdy trojnásobný šampion neměl dovolit.

Pro Mercedes to bylo první dvojité odstoupení ze závodu od GP Austrálie roku 2011. Zároveň tím stáj zakončila nejdelší počet závodů na bodech v historii formule 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »