Cestovní vozy

James Hunt se měl vrátit k závodění s Mercedesem v DTM. Po testu mu došlo, proč skončil

James Hunt je především známý pro souboje s Nikim Laudou o titul ve formuli 1. Závodníkovi se to v roce 1976 povedlo, ale závodění pro něj netrvalo dlouho.


Brit ukončil kariéru po GP Monaka 1979, jelikož už ho kroužení zkrátka nebavilo. Následující roky si užíval v roli televizního komentátora, ale celkově se jeho život uklidnil.

Psal se říjen roku 1990 a na závodní trati se opět objevil James Hunt. Nejednalo se o žádnou PR akci (narozdíl od Williamsu), ale o reálný úmysl návratu za volant.

James Hunt v době největší slávy – psal se rok 1976

Vysloužilý závodník dorazil na okruh Nürburgring se svou starou kombinézou týmu Wolf z roku 1979 a v teniskách. Všechno to vzniklo protože zkrátka “potřeboval závodit”. Neuvěřitelných jedenáct let po svém konci. Nejednalo se především o touho vítězit, ale o jeho obrovské dluhy.

Hunt dorazil jako zničený chlápek, který hledal cestu, jak všechno splatit. Rozvod, špatné investice (například budoval James Hunt Racing Centre) a jiné ztráty mohly za všechny jeho problémy.

Závodník zjistil, že účast v DTM by pro něj mohla být lukrativní, proto kontaktoval starého známého přítele z Mercedesu Domingose Piedadeho. Německý šampionát cestovních vozů byl tehdy na svém vrcholu a postupně se přidávalo stále více továrních týmu.

„Pamatuji si, že hovor šel dobře. Svým typicky britským akcentem mi řekl: Domingo, jsem na mizině. Musím znovu závodit. Já jsem mu na to řekl: Dobře šampione, pojďme udělat nějaký test.

Měl opravdu velký zájem o to, zda by to mohl zvládnout nebo ne,” odhaluje Piedade.

AMG uspořádalo testy i pro mladíky Pedra Lamyho a Dioga Castra Santose. Piedade totiž těmto jezdcům slíbil testování po jejich výkonech v juniorských sériích.

Na německý okruh byly dopraveny dva vozy Mercedes 190 2.5-16 Evo. V jednom voze se měli oba jezdci během dne střídat. Druhý Mercedes byl připravený právě pro třiačtyřicetiletého Hunta. Další podrobnosti testu už bohužel byly zapomenuty v čase…

Gerhard Ungar, který je šéfem HWA (dříve Mercedesu v DTM) si ale na pár věcí z toho dne vzpomněl. Podle jeho slov to byl u Hunta poměrně chaotický pokus o sehnání závodních věcí. Poté chtěl změnit nastavení vozu a řízení, které mu nevyhovovalo.

S takovým závodním vozem chtěl Hunt zažít comeback – Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution

„Měl trochu problém s ovládáním, protože jsme tehdy neměli posilovače řízení. Pověděl nám příběh o tom, jak měl u McLarenu podobný problém, a jak to tehdy vyřešili. Nicméně takovou věc jsme na našem voze udělat nemohli.”

Hunt přesto bojoval a snažil se s problémem vyrovnat, nicméně bylo jasné, že už má nejlepší roky za sebou. A šampion to věděl.

„Byl přirozeně rychlý, protože se cítil okamžitě dobře. Nicméně nedokázal odjet více, než pět kol. Nebyl zkrátka v takové kondici, jak fyzické, tak psychické. Byl odepsaný,” pokračuje Piedade.

„Pamatuji si, jak mi říkal něco ve smyslu: Tak to byla pěkná sr***a, že?. Chtěl jsem mu říct něco povzbudivého, ale on sám věděl, že je po všem.”

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago