Häkkinen se pokusil o návrat do F1 s McLarenem. Pochopil, proč odešel

Häkkinen se pokusil o návrat do F1 s McLarenem. Pochopil, proč odešel

 
  

Dvojnásobný šampion formule 1 Mika Häkkinen se snažil několikrát vrátit do královny motorsportu. Bohužel ani jednou nebyla jednání úspěšná.


Finská legenda si na konci roku 2001 potřebovala dát pauzu od závodění. Všechno bylo také zapříčiněné neustálým tlakem ze strany médii a samotného týmu McLaren. Vypadalo to, že se závodník po roce volna vrátí, ale narazil, jelikož u stáje byl podepsaný David Coulthard a Kimi Räikkönen.

Jezdec jednal ohledně comebacku s tehdy silným Williamsem a týmem BAR. Bohužel to nikam nevedlo, tak musel šampion zavolat do Wokingu. Ron Dennis sice řekl Häkkinenovi, ať se ozve, kdykoliv bude chtít, jenže už bylo pravděpodobně pozdě.

„Jednal jsem s Williamsem, ale nefungovalo by to. Bylo to především proto, že jednání byla nahoru a dolu. Zkrátka se mi to nelíbilo. Když něco děláte, děláte to. Jdete přímo k věci. Chápu, že takové věci jsou složitější, ale nemohou mít lepšího jezdce, než dvojnásobného mistra světa. Bylo zde ale několik dalších faktorů ve hře. Nešlo pouze o peníze, o tom se ani nebavili,” řekl bývalý pilot McLarenu o pár let později.

Závodník se připravoval na pomyslný návrat v DTM, kam podepsal pro sezonu 2005 a 2006. Výsledky nebyly zlé, jelikož vyhrál závod ve Spa a pravidelně bodoval. McLaren Häkkinenovi na konci roku 2006 nabídl, ať vyzkouší monopost ze sezony. Skutečně se tak stalo, ale ze všech osmnácti vozů byl nejpomalejší, což ovlivnily i problémy s elektronikou. Tempo by asi neměl špatné, ale nebyla šance si vůz vyzkoušet v dobrých podmínkách. Fin se tak rozhodl zůstat v DTM ještě jednu sezonu a na formuli 1 zanevřel.

„Tohle je formule 1. Neustále řešíte problémy, není to nic než jen utrpení. Opravdu jsem se chtěl vrátit? To byl ten důvod, proč jsem odešel. Pokud bych se vrátil, měl bych stále stejné problémy. Naštěstí ten test nešel dobře.

Vstoupil jsem do formule 1 v roce 1991. Trvalo mi sedm let, než jsem vyhrál závod. Mohlo by se to stát znovu. Nechtěl jsem čekat a ztratit dalších sedm let poté, co jsem dokázal vyhrát dva šampionáty,” dodal Häkkinen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »