Formule

Senna porušil dohodu s Prostem, šéf týmu McLaren dohnal jezdce k slzám

Rivalitu mezi Ayrtonem Sennou a Alainem Prostem asi netřeba dlouze představovat. Všechno vyvrcholilo vzájemnou kolizí jezdců v GP Japonska 1989 a 1990, kde do sebe závodníci nabourali. Jak to ale všechno začalo?


Pro sezonu 1988 podepsal tým McLaren po boku dvojnásobného mistra světa Prosta mladého Sennu. První rok u stáje probíhal relativně v klidu, ale později došlo na lámání chleba. Situace se začala vymykat i proto, že dodavatel motorů Honda měl raději právě nováčka v týmu.

Aby se předešlo soubojům na trati a nehodám, tak byla stanovena gentlemanská dohoda o tom, že ten pilot, který povede po startu, bude i vítězem závodu. Senna s tímto návrhem přišel, Prost souhlasil.

Začala GP San Marina 1989 a první řadu obsadili opět jezdci McLarenu. Po startu se dostal do čela Senna, ale velká nehoda Gerharda Bergera způsobila zastavení závodu a nový start.

Pro restart závodu se do čela dostal Prost. Senna ale dohodu ignoroval a šel do vedení při předjetí v zatáčce Tosa. Podle šampiona z poslední sezony se dohoda na restart nevztahovala.

„Měli dohodu s Ronem Dennisem, která tvrdila, že ten, kdo bude první v první zatáčce, bude první až do cíle. Všechno bylo v pohodě, dokud nebyl první Prost. Senna ho předjel a Prost se jen divil: Co se děje? Však máme dohodu,” říká o incidentu Berger, pozdější týmový kolega Senny.

„Senna ale nemohl dělat nic jiného, šestkrát se omluvil, jelikož věděl, že to nejspíš byla chyba. Nicméně příště to udělal znovu, protože takové prostě bylo jeho přemýšlení. S tímhle člověkem se zkrátka nedá uzavřít dohoda, leda by byla v jeho prospěch. Ayrton byl v tomhle nejhorší, ale protože měl šarm, tak jste z toho takový špatný pocit neměli.”

Prost se po letech také vrátil k incidentu, který byl pro něj jasným porušením dohody.

„Lidé, kteří mě znají, vědí, že když dám slovo, tak bych nikdy neudělal něco proti tomu. To neexistuje. Odstartovalo se, byl jsem druhý. Přišel druhý start, kde jsem byl první. Viděl jsem ho na levé straně a říkal jsem si: Ok, pojedu normální stopu, abych měl lepší výjezd. Nicméně on mě v tu chvíli předjel. Pak jsme jeli do Pembrey na testování a právě tam začaly ty problémy,” odhalil Prost pro Sky Sports F1.

Bývalý šéf týmu McLaren Ron Dennis věděl, že oba jezdci jsou hodně vypočítaví, ale věřil, že celou situaci dokáže zvládnout.

Dennis se po závodě v San Marinu zeptal jezdců, co se stalo, když měli dohodu. Senna řekl, že ano, ale jen pro první start. Prost mohl jen krčit rameny, ale Senna přišel s dalším tvrzením, že to byl právě jeho týmový kolega, který to porušil.

„Hádali se jako dvě urážlivé děti. Viděl jsem je tak a říkal jsem si: Tohle chování nejde snášet a ztratil jsem nervy. Zvýšil jsem nátlak, ale oni pořád nemohli pochopit, že důležitější je tým. Museli pochopit, že na prvním místě je tým. Měli stejné podmínky a jejich chování muselo odpovídat kvalitě stáje.”

Šéf týmu byl tak tvrdý, že oba závodníky dostal do hodně emoční situace. Podle jeho slov vypadali jak dvě vyděšené děti. Přesto se situace neuklidnila a nakonec se Prost rozhodl předčasně opustit McLaren, který mu i nabízel prodloužení smlouvy.

„Řekl jsem mu: Ayrtone, jsou miliony lidí, kteří se na to mohou podívat. Trvalo asi dvacet minut, než to dokázal akceptovat. Pak začal plakat,” dodává Prost.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago