Příběh o opilém závodníkovi a vítězovi 24h Le Mans

Příběh o opilém závodníkovi a vítězovi 24h Le Mans

 
  

V padesátých letech byl motorsport v rozkvětu a mnoho dnes už běžných věcí z pohledu bezpečnosti a pravidel zkrátka neexistovalo. Pilot formule 1 a vytrvalostních závodů Duncan Hamilton je dodnes vzpomínán jako opilý vítěz legendárního závodu 24h Le Mans.


Hamilton byl normální vousatý chlap, ale stejně jako mnozí má příběh, který je docela překvapivý. Ir byl jezdcem závodního Jaguaru C-Type pro Le Mans roku 1953. Bohužel po kvalifikačních kolech byl Hamiltonův tým diskvalifikován za to, že měl stejné číslo jako jiný závodní tým. To samo o sobě jen dokazuje skutečnost, jaké to tehdy všechno bylo.

Hamilton a jeho kolega se rozhodli vyrazit do města, kde si dali pár piv a brandy, zkrátka si užívali večera. Skončili ale totálně opilí. Mezitím se komisaři rozhodli, že se účastnit závodu mohou. Týmový kolega pak našel ve městě Hamiltona pod barem. Závodníka naložil a odvezl ho zpátky na trať ke svému Jaguaru.

Stále opilý Hamilton odstartoval do závodu. Během každé zastávky v boxech dostával hrnek kávy od mechaniků, aby se trochu vzchopil ze své opilosti. Po nějaké době ale kávu odmítl, protože se začal klepat tak moc, že už to bylo nebezpečné. Alkohol z něj neprchal, tak se tým rozhodl vyhnat zlo zlem a nalili mu další brandy.

Závod se mu ale dařil dobře (dost možná i kvůli energii z kávy) a dokázal se svým týmem zvítězit a ještě s nejvyšší průměrnou rychlostí do té doby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »