Formule

Pět nejlepších závodů Sebastiana Vettela u Ferrari

Čtyřnásobný šampion formule 1 Sebastian Vettel oznámil odchod z Ferrari na konci letošní sezony. Sice ho ještě pravděpodobně nějaké závody čekají, ale ve volném čase se pojďme podívat na těch pět nejlepších.


GP Malajsie 2015

Vettelovo první vítězství u Ferrari na sebe nenechalo dlouho čekat. Úvod ročníku 2015 opět dominoval Mercedes, ale díky dobře zvolené strategii dovezl německý pilot Ferrari vítězství už ve druhém závodě.

Vítězství v Malajsii mělo předznamenat návrat mistrovského titulu do Maranella, jelikož byl Vettel vždy považován za nového Schumachera, to se ale nestalo.

GP Singapuru 2015

Německý pilot si na další vítězství pro Ferrari ale dlouho počkal. Po skvělém startu dokázal vyhrát hektickou GP Maďarska a o pár závodů se mu to povedlo v jeho oblíbeném Singapuru.

Vettel působil hodně nenápadně, ale nakonec získal poleposition a přerušil tak šňůru výher Mercedesu v kvalifikacích po třiadvaceti závodech. Mercedes se trápil celý víkend, takže mu na záda dýchal pro změnu jeho bývalý týmový kolega z Red Bullu Daniel Ricciardo. Vítězství si ale přesto udržel o pouhých 1,4 s.

GP Monaka 2017

Z pole position se překvapivě radoval týmový kolega z Ferrari Kimi Räikkönen, přesto zvítězil právě Vettel. Oslava ale byla trochu kontroverzní, jelikož Räikkönen zajel do boxů mnohem dříve, než Vettel, který si vybudoval potřebný náskok k tomu, aby se stal vítězem.

GP Austrálie 2018

Pilot Ferrari startoval v závodě až třetí za svým týmovým kolegou Räikkönenem a tempu nestačil. Finský jezdec zajel do boxů hodně brzy a hned na to následoval Hamilton, který si potřeboval pokrýt vedoucí pozici. Vettel vyčkával na zázrak, který přišel. Na trati byl aktivovaný virtuální safety car, kterého pilot využil a vrátil se na první pozici. Úvodní závod sezony tak opět vyhrál Vettel stejně jako o rok předtím.

GP Singapuru 2019

Vettel čekal na své prozatímní vítězství hodně dlouho. Po vítězství v GP Belgie roku 2018 se nepodíval na první příčku přes rok. Nový týmový kolega Charles Leclerc vyhrál v Belgii a Itálii, takže s tím čtyřnásobný šampion musel něco udělat.

Leclerc zastavil v boxech o kolo později a německý závodník zajel doslova kolo snů, které ho dostalo těsně na první pozici. Závod pak už s přehledem ovládl a Ferrari si po dvou letech připsalo první dvě místa v cíli.

Po závodě se Vettel neubránil emocím, jelikož na vítězství čekal opravdu dlouho a po mnohých chybách se začalo hlasitě hovořit o tom, že už žádný závod nevyhraje.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago