Formule

Red Bull nebyl jediným, kdo přišel do formule 1 s vlastním energy drinkem

V našem malém seriálu o sponzorech ve formuli 1 jsme už hovořili o jednom z těch největších – Red Bullu. Výrobce energetických nápojů ale není jediným, kdo prezentoval v královně motorsportu svůj vlastní produkt.


Popularita energetických nápojů s každým rokem roste, ale Red Bull byl ve formuli 1 jednoznačně průkopníkem. Za dlouhé roky jsme mohli vidět i obrovskou partnerskou podporu Monster Energy u týmu Mercedes, ale vlastní nápoj dělal ještě někdo další.

V roce 2001 přišel Eddie Jordan s vlastním drinkem, který se jmenoval paradoxně stejně jako monopost stáje Jordan z roku 2000 – EJ10. Jordan si myslel, že spojení velkého jména týmu přiláká a bude EJ10 celosvětovým produktem, ale to se bohužel nestalo.

Během sezony 2003 přišel s vlastním energetickým nápojem tým znovu. Stáj přišla o svého legendárního titulárního partnera Benson & Hedges, takže se většinu posledních let snažila zaplnit prázdné místa různými nápisy. Vídat jsme tak mohli jedinečný nápoj V-10 vycházející z EJ-10, ale v kombinaci energetického nápoje a vodky. V dnešní době už by to asi neprošlo.

Selhání EJ-10 ale neodradilo tým Lotus (Caterham) v sezoně 2010. Nová stáj Tonyho Fernandese se také snažila zapůsobit odvážným marketingem a prezentovala vlastní energetický nápoj LR8. LR8 byl ovšem přírodní energy drink. Název kombinoval Lotus Racing a osm ingrediencí, které byly potřebné k výrobě nápoje. Barevná kombinace plechovek byla podle předlohy závodního monopostu stáje Lotus, což působilo marketingově naprosto skvěle. Navíc se LR8 dělal i v dalších třech příchutích.

Kvůli tahanicím o užívání názvu Lotusu se nakonec v roce 2011 přejmenovala stáj na Caterham a s ní i nápoj. EQ8 byla další verze toho samého produktu pro následující dva roky. Nutno říct, že EQ8 se prodával dobře ve Velké Británii, ale k začínající finanční krizi se produkt stáhl z nabídky.

EQ8 jsme ještě mohli vidět během první prezentace vozu Caterham v roce 2014 a na kombinézách jezdců GP2. Později už šel Caterham do finanční krize a Tony Fernandes tým prodal.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago