Nikolaj Rogivue: Vracím se k týmu Aust Motorsport

Nikolaj Rogivue: Vracím se k týmu Aust Motorsport

 
  

Nikolaj Rogivue působí v ADAC GT Masters už pátým rokem. I když ho mnoho lidí nezná, může být právě on černým koněm šampionátu. V exkluzivním rozhovoru pro trueracing.cz prozradil dosud nezveřejněné informace z jeho závodní kariéry.


Nikolaj pochází původně ze Švýcarska, ale žije ve španělské Marbelle, kde jeho láska k závodění začala. Mladý chlapec zde poprvé viděl motokáry a o svém osudu měl jasno. 

„Hodně jsem jezdil s půjčenou motokárou, ale jednoho dne jsme byli ve Španělsku, kde měli závodní motokáry. Takže jsme jednu pronajali a já jsem s ní byl rychlý. Poté to všechno začalo,” prozradil jezdec své začátky.

U motokár ale nezůstalo. Po několika úspěšných letech zkusil švýcar juniorské formule 4. Z monopostů ale přešel do vozů GT, na vyšší příčky se už ve formulích nedostalo.

„Neměli jsme pro takové řešení dostatečně silné spozory, proto jsme se vydali odlišnou cestou. Naštěstí mi dal Zakspeed skvělou příležitost v GT závodech. To byl důležitý krok v mé kariéře!”

Nikolaj hned při své první sezoně v ADAC GT Masters získal stupně vítězů, což je v nabité konkurenci úctyhodný výkon. U Zakspeedu působil první dva roky s Mercedesem, poté přešel k Austu, kde řídil Audi R8 LMS. V loňském roce změnil barvy, když zvolil legendární tým Mücke Motorsport ale s Audi zůstal. V týmu se mu nedařilo, proto se rozhodl pro letošní rok vrátit ke stáji Aust Motorsport.

„Moje nejlepší sezona byla se Zakspeedem v roce 2016, ale zároveň ta 2017 s nimi byla má nejhorší. Opravdu se mi líbí, jak Mücke motorsport pracoval s námi jezdci jako tým, nicméně tím nejsympatičtějším je stále Aust Motorsport. Jsme si hodně blízcí a letos s nimi budu druhou sezonu.”

Závodník dostal i jiné nabídky, které nebyly jen v ADAC GT Masters. Loni jsme ho mohli vidět i ve 24h Series nebo VLN. Ve VLN bude závodit i v letošním roce s vozem Ferrari 488 GT3 Evo pro tým Racing One.

Nikolaj tak vyzkoušel jak sprintové závody, tak vytrvalostní. Rozdíly jsou znatelné, ale jezdce baví obojí.

„Mám rád oba typy závodění, ale doufám, že v budoucnosti odjedu více vytrvalostních.”

A jaké jsou sny mladého závodníka? Každým rokem se jeho jméno v motorsportu více objevuje. Mohl by v souvislosti s Audi Sport zamířit do DTM z ADAC GT Masters podobně jako René Rast?

„Pokud mě bude závodění jednou živit, tak budu šťastný. To je můj největší cíl!”

Original interview below

Your career started in karting, how did you get into racing?

Nikolaj: I drove a rental kart a lot and one day we were on a race track in Spain where race karts were driving. So we rented one and I was quite fast with it. After that all took its way!

The karts were followed by single seaters, but it ended up in Formula 4. Why didnt you continue the monoposts?

Nikolaj: We didn’t have that big Sponsors to go on that way, so we looked for a other way. Thankfully Zakspeed gave me a great chance to join GT racing! I think that was a important step in my career!

The following years you were in the Adac GT Masters, where you raced with the Mercedes and Audi. With whom did you race and work best?

Nikolaj: It depends how you look at “whom did you race and work as best with”. I had my best season with Zakspeed in 2016 and at the same time my worst season in 2017 with them. I really like how Mucke Motorsport was working with us drivers as a team, but my most familiar team so far is Aust Motorsport. We are really close to each other and we will do our 2nd year with Aust this year.

Do you prefer sprint races or endurance races?

Nikolaj: I like both kind of races, but I hope I will have more endurance races in the future.

What is your career dream? Could you get into DTM with Audi like Rene Rast?

Nikolaj: I would be happy if I could live from racing one day, that’s my biggest goal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »