Proč Jos Verstappen předčasně skončil v F1? Zájem měl Jaguar i Jordan

Proč Jos Verstappen předčasně skončil v F1? Zájem měl Jaguar i Jordan

 
  

Holandský závodník Jos Verstappen byl pro své zkušenosti v mnoha týmech formule 1 cenným pilotem. O to překvapivější bylo, když se pilot ocitl po sezoně 2003 bez místa, Všechno ale mohlo být jinak.


Verstappen měl nutno říci smůlu na týmy. V první sezoně naskočil do Benettonu, kde si nevedl příliš špatně. Týmovým kolegou ale byl Michael Schumacher, který ho jednoznačně převálcoval.

Závodník si dal už několikrát pauzu mezi jednotlivými sezonami, přikladem jsou roky 1999 a 2002. Svojí finální ve formuli 1 odjel s Minardi v roce 2003, přestože na další ročník jednal kromě svého zaměstnavatele ještě s Jordanem, Sauberem a Jaguarem.

Zdálo se, že Jaguar si jezdce vezme do svých řad, ale z neznámých důvodů se tak nestalo. Sponzoři už s týmem rokovali, ale zkrátka asi už začal promlouvat do situace i Red Bull, který během roku 2004 Jaguar odkoupil.

Přesto to vypadalo, že bude Verstappen startovat u Jordanu, dokonce už se objevil v závodní kombinéze na fotkách v monopostu EJ14, ale ani to nedopadlo. Při oficiální prezentaci monopostu se na voze ukázal i sponzor Trust, který podporoval jezdce, ale Verstappen nikde.

Holanďan měl být později náhradníkem uprostřed sezony za pomalého Giorgia Pantana. Údajně se ale nevešel do monopostu Jordanu, což o všem rozhodlo. Podobná situace nastala i před lety v Sauberu.

„Když nemůžete správně sedět v autě, nejste schopni předvést stoprocentní výkon. Toto rozhodnutí jsme museli společně s našimi sponzory dlouho a důkladně promýšlet. Je to škoda, jak pro Jordana, tak i pro mě. Musím poděkovat mechanikům za jejich úsilí, protože velmi tvrdě pracovali, aby mi zkusili dát dobrou polohu,” řekl závodník.

Otec současného závodníka Red Bullu si tak dal na dva roky pauzu od závodění a poté přijal nabídku v šampionátu A1GP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »