Prost chtěl vstoupit se svým týmem do formule 1 už dříve, Renault mu zkazil plány

Prost chtěl vstoupit se svým týmem do formule 1 už dříve, Renault mu zkazil plány

 
  

Alain Prost měl sice velmi úspěšnou kariéru pilota formule 1, ale zároveň i časté problémy v týmech, kde působil. Vyhazov od Ferrari a Williamsu příliš Francouzovi nepomohl, proto se začal poohlížet po svém týmu. Odkoupením stáje Ligier se zrodil Prost Grand Prix, i když cesta byla hodně náročná.


Prost po svém konci u Williamsu po sezoně 1993 ještě několikrát usednul do kokpitu McLarenu, ale na kvůli špatné výkonnosti motoru Peugeot se rozhodl neúčastnit dalších závodů.

Čtyřnásobný šampion se rozhodl připojit do role ambasadora značky Renault, která mu ale dlouho nevydržela. Podle prohlášení automobilky se Prost chtěl vydat jiným směrem v životě, nicméně blízké zdroje měli jasno, závodník se na Renault naštval.

Prost chtěl vytvořit vlastní tým pro ročník 1996, ale Renault mu odmítl dát motory na následujících pět let. Není se čemu divit, že se šampion naštval, protože jeho stáj už na papíře existovala.

„Měl jsem dohodu s některými inženýry. Kromě toho jsme dali dohromady 75% potřebného rozpočtu. Jediné, co mi chybělo, tak byl konkurenceschopný motor pro následujících pět let.

Chtěl jsem prezentovat tým v srpnu roku 1996 s tím, že bude připravený na sezonu 1997. Renault mě ale nechtěl podporovat, z tohoto důvodu nemám důvod s nimi pokračovat,” uvedl později Prost.

Závodník snahu ale nevzdával, jelikož v té době projekt už spotřeboval hodně peněz. První rok odjela stáj s motory Honda, což bylo zároveň nejúspěšnější období týmu Prost Grand Prix. Výrobce pohonných jednotek Peugeot měl exkluzivní smlouvu s Jordanem, takže nemohl nic Prostovi dodávat. I když se majitel stejnojmenného týmu dožadoval dobrého motoru, musel vzít za vděk alespoň zmiňované domácí Peugeoty od sezony 1998.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »