Štefanko i Jílková se shodují: Abt poškodil jméno Audi

Štefanko i Jílková se shodují: Abt poškodil jméno Audi

 
  

Prohřešek Daniela Abta během virtuálního závodu formule E Race at Home Challenge se řeší skrze celý motorsport. Závodník za sebe nechal startovat profesionálního sim racera, ale to bylo odhalené. Údajně šlo o vtip, jelikož se o úmyslu bavil už ve streamu před závodem.


Abt ve svém prohlášení na youtube přišel s tím, že chtěl jen udělat “prank”. To se ale příliš nepovedlo, jelikož za své počínání dostal pokutu 10 000 euro a vyhazov od Audi Sport a z formule E.

Profesionální sim racer Martin Štefanko exkluzivně pro náš web zhodnotil problém celé situace. I když se to na první pohled mohlo zdát jako banální, opak je pravdou.

„Je to k ničemu, že si tím zničil kariéru? Ano, ale reprezentoval svého zaměstnavatele a závodil pod smlovou s Audi. Stalo by se to samé, kdyby něco podobného udělal v reálném závodě pro charitu? Ano.

Když budete v situaci, kdy vaší práci bude dělat někdo za vás, dočkáte se stejného konce. Audi chce ukázat, že berou sim racing vážně vůči rivalům z BMW. Fakt, že si Abt zamluví někoho, aby závodil místo něj je tak dost proti tomu,” říká účastník F1 Esports Series Štefanko.

Hodně závodníků vyjádřilo názor, že trestu nerozumí, když se jedná pouze o “hru”. Pilot formule E Antonio Felix da Costa dokonce řekl, že raději končí se streamováním svého závodění.

„Nehody jsou něco jiného, než když se úmyslně neúčastníte a snažíte se tam dosadit někoho, kdo jede za vaše jméno. Jsem si jistý, že Abt má ve smlouvě poznámku, že musí on sám prezentovat značku Audi, ale to neudělal. Je to škoda, ale může si za to sám. Měl se s Audi zkrátka domluvit dopředu.”

Podobného názoru je i automobilová závodnice Gabriela Jílková, která momentálně také závodí a streamuje své závodění. Sama si je dobře vědoma, že i když se jedná o virtuální prostředí, následky se promítají do běžného života.

„Abt se svůj prohřešek nesnažil nějak krýt, neměnil si ani IP adresu. Jeho cílem nebylo se v cíli vydávat za sebe, případně se na tom sebe propagovat. Sám ve svém vyjádření řekl, že to muselo všem být jasné, že nejede on.

Pointa tedy nebyla, aby zlepšil svůj výsledek v sim racingu, ale chtěl natočit video, které bude pokusem o vtip v tom, že se prohodí s profesionálním sim racerem, který porazí reálné jezdce. Bohužel to nabralo nečekané obrátky,” říká Jílková.

Může se ovšem jednat jen o taktiku, jak se ze všeho vykroutit bez trestu. Pravdu zná nejspíše jen Abt a profesionální sim racer.

„Samozřejmě to tak nemusí být, nicméně to, že dostal pokutu 10 000 euro mi přijde přiměřené. Vyhazov od Audi z jejich pozice chápu, jelikož zkrátka poškodil značku. Na druhou stranu rozumím tomu, že to může být přísný trest.

Je škoda, že tímto poškodil jméno svoje a celé závodní rodiny Abt, což v době, kdy točil video by ho asi nenapadlo. Nicméně je to prostě hloupé, když se jedná o charitativní závod, kde nejde o to, jak člověk dojede. Na druhou stranu jsem ráda, že se sim racing bere vážně, i když to během virtuálních závodů mnohdy vypadá všelijak.”

Německý závodník tak zůstává bez místa a jeho osud v motorsportu je nejistý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »