Martin Donnelly měl být u Lotusu číslo 1, těžká nehoda v Jerezu ale ukončila jeho kariéru

Martin Donnelly měl být u Lotusu číslo 1, těžká nehoda v Jerezu ale ukončila jeho kariéru

 
  

Britský závodník Martin Donnelly se ve formuli 1 ukázal necelou sezonu, přesto je jeho jméno v paddocku dodnes známé pro jeho obrovskou nehodu v Jerezu roku 1990.


Donelly se do formule 1 dostal jako testovací jezdec stáje Lotus pro ročník 1988. Překvapivě zamířil na jeden závod roku 1989 do Arrowsu jako náhrada za zraněného Dereka Warwicka.

Brit všechny zaujal svým výkonem, jelikož se sice kvalifikoval čtrnáctý, ale porazil zkušeného týmového kolegu Eddieho Cheevera o devět pozic. V závodě už to bylo slabší, ale přesto dokončil dvanáctý.

S Lotusem pokračoval i pro sezonu 1990, tentokrát ale v roli závodního jezdce opět po boku Dereka Warwicka. Lotusu se ale tehdy nedařilo, jelikož se rozhodl pro tragické motory Lamborghini, které nebyly spolehlivé. Sedm závodů z třinácti Donnelly nedokončil.

Kokpit byl navržený pro sezonu 1989, kde závodili Satoru Nakadžima a Nelson Piquet, kteří jsou menší. Ale když jsme se Derekem Warwickem připojili, předpisy říkaly, že pedálový box musí být před osou nápravy, takže když jsme vlezli do auta, naše kolena byla na přepážce. Nakonec jsme z toho dostávali křeče do nohou.

„Také jsme uzavřeli smlouvu s Lamborghini, proto jsme museli použít obrovský motor V12, jelikož předtím tam byl Judd. To znamenalo, že se zadní část vozu prodloužila,” řekl pilot o svém působení ve u Lotusu.”

Bohužel zlom přišel během kvalifikace na GP Španělska, kde těžce havaroval. V obrovské rychlosti 225 km/h narazil do svodidel a sedačka se společně s ním z Lotusu vytrhla. Donnelly měl těžká poranění hlavy, několik zlomenin nohou a pravou málem museli lékaři amputovat.

Postupně se ze své nehody zotavil, ale do monopostu formule 1 už se mu nechtělo. Jeho výkonnost ale majitele týmu přesvědčila natolik, že měl být dokonce lídrem od následující sezony.

„Před mojí nehodou jsme podepsali opci na sezonu 1991. Měl jsem být jezdcem číslo jedna a Mika Häkkinen jezdcem číslo dva. Bohužel to ale tak daleko nedošlo,” dodal Donnelly.

One thought on “Martin Donnelly měl být u Lotusu číslo 1, těžká nehoda v Jerezu ale ukončila jeho kariéru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »